Hoe werkt een ontluchtingskraantje? (incl. stappenplan)

ontluchtingskraantje
Tips

De verwarming ontluchten is belangrijk. Daarvoor wordt een ontluchtingskraantje gebruikt. Het is belangrijk wanneer de loodgieter dit dan ook direct goed aanlegt. Het is eigenlijk de bedoeling dat alle radiatoren een ontluchtingskraantje hebben wanneer ze op de hogere verdiepingen van een pand zijn geplaatst. Dit is namelijk de plek waar de lucht moet ontsnappen uit de installatie. Daarmee is te zorgen dat alles goed warm wordt. Wanneer er lucht in zit, kan dit namelijk niet. Het werkt op de manier zoals hieronder beschreven is.

Het gebruik van een ontluchtingskraantje

In de eerste plaats is het goed om te weten waar het ontluchtingskraantje voor gebruikt wordt. Het is een klein dopje op de radiatoren dat met een speciaal sleuteltje voorzichtig open te draaien is. Een opening ter grootte van een speldenprik wordt dan gebruikt om de lucht uit de verwarmingsinstallatie te laten. De bellen aan lucht in de verwarming zorgen ervoor dat de verwarmingsinstallatie niet goed warm kan worden. Dat er lucht in de radiator zit, kan een indicatie zijn dat er ergens een lek zit. Het ontluchten gaat gepaard met het bijvullen met water van de verwarmingsinstallatie. Het kraantje is dus een hulpmiddel om de installatie goed te laten werken. Zie hieronder een stappenplan als u zelf uw radiatoren wilt ontluchten. 

Stappenplan zelf ontluchten

Stap 1. Doe uw verwarming uit en draai alle radiatorknoppen dicht. Wacht tot alle radiatoren koud zijn.

Stap 2. Draai de thermostaatkraan volledig open.

Stap 3. Start de ontluchting. Begin bij het ontluchten van de radiatoren op de onderste verdieping en werk naar boven toe.

Stap 4. Gebruik een ontluchtingssleutel en zoek het ontluchtingskraantje.

Stap 5. Houdt een opvangbakje of absorberende doek onder de ontluchtingskraan.

Stap 6. Draai het ontluchtingskraantje zachtjes open totdat er een fluitgeluid te horen is.

Stap 7. Wacht totdat er water uit de ontluchtingskraan komt. Laat het kraantje nog enkele seconden open, tot de waterstraal regelmatig is. Het water kan een bruine of zelfs zwarte kleur hebben, maar dit is geen probleem.

Stap 8. Draai het ontluchtingskraantje weer dicht als het water weer helder is.

Stap 9. Stel de thermostaatkraan die nu volledig openstaat, weer terug naar voor u de juiste temperatuur. Draai de radiatorknoppen ook weer open.

Stap 10. Controleer na ongeveer 10 minuten of de waterdruk in de cv-ketel minimaal op 1,6 bar staat.

Wanneer het kraantje gebruiken?

De loodgieter kan zelf zorgen voor ontluchting wanneer de cv-installatie net is aangelegd of er werk aan is gedaan. Daarnaast is het soms slim om zelf te ontluchten via het ontluchtingskraantje. Dit kan bijvoorbeeld slim zijn wanneer ontdekt wordt dat sommige radiatoren koud blijven bij het opstoken. De lucht moet er dan uit. Ook is het soms gewoon te horen aan lucht die door de installatie trekt op het moment dat de ketel aanslaat. Ook dan is ontluchten slim. Bedenk dat het ontluchten pas klaar is als er water uit het kraantje komt. Neem hier dus goed de tijd voor, of schakel een professional in zodat u zeker weet dat het goed gebeurt.

Waarom kiest u voor ons?

Loodgieterswerkzaamheden
Altijd servicegericht
Jarenlang ervaring in het vak

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button