Mogelijke oorzaken van een verstopte gootsteen

24/7 loodgieter in Leeuwarden
Tips

Een verstopte gootsteen kan om verschillende redenen voor grote ergernissen zorgen. Zo zal er rond de gootsteen een nare, soms penetrante stank ontstaan. Deze stank komt voort uit het water wat in de afvoer blijft staan, als gevolg van het restafval wat zich hier heeft opgehoopt. Daarbij zal dit ertoe leiden, dat het water steeds moeizamer wegstroomt in de afvoer, waardoor deze in het ergste geval niet langer te gebruiken is. Naast een verstopte gootsteen kunt u te maken krijgen met een verstopt toilet, een verstopte douche, enzovoorts. Ook in dergelijke situaties zult u te maken krijgen met een nare stank en water wat steeds moeizamer wegstroomt. Reden genoeg om de kans op verstoppingen te verkleinen. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken van een verstopte gootsteen in huis.

Restafval als oorzaak van een verstopte gootsteen

Over het algemeen kan gesteld worden dat een verstopte gootsteen veroorzaakt wordt door restafval, wat zich op de bodem van de afvoer heeft opgehoopt. Een verstopte gootsteen ontstaat doorgaans niet binnen een of twee dagen. Over een langere periode blijft er restafval op de bodem van afvoer achter. Deze ophoping zal door de tijd heen steeds groter worden, waardoor de verstopping beter merkbaar wordt. Het water blijft steeds langer in de gootsteen staan.

Restafval komt in verschillende vormen voor. Denk bijvoorbeeld aan etensresten, die bij het afspoelen van de borden in de afvoer stromen. Naast de etensresten kunnen er ook zeepresten in de afvoer terechtkomen. Deze zeepresten kunnen van het sop voor de afwas komen, maar bijvoorbeeld ook van het wassen van uw handen bij de gootsteen.

Voorkomen van een verstopte gootsteen

Beter dan het verhelpen van een verstopping in de gootsteenafvoer, is het voorkomen hiervan. Zorg er daarom voor dat u altijd een zeefje in de gootsteen gebruikt. Zo’n zeefje kunt u voor twee of drie euro bij vrijwel iedere hobby- en bouwwinkel kopen. Het zeefje houdt het merendeel van de etensresten bij het spoelen van de borden buiten de afvoer. Ook grote resten zeep worden hiermee opgevangen. Door het zeefje regelmatig te legen wordt de kans op een verstopping kleiner.

Ook is het sterk aan te raden om de afvoer eens in de zoveel jaar preventief te laten doorspuiten. Het doorspuiten van de afvoer gebeurt door hier onder een hoge druk water in te spuiten, waarmee het restafval naar de centrale riolering kan worden afgevoerd. Onze loodgieters helpen u hier graag bij.

Waarom kiest u voor ons?

Loodgieterswerkzaamheden
Altijd servicegericht
Jarenlang ervaring in het vak

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button