Circulatiepomp: waar vind ik deze en wat doet het?

Waterpomptang loodgieter
Tips

Een van de belangrijkste onderdelen van het cv-circuit binnen woningen is de circulatiepomp. Het cv-circuit als geheel zorgt voor het verwarmen van de verschillende ruimtes binnen uw woning. In dit artikel beschrijft onze loodgieter waar u dit apparaat vindt en wat de rol hiervan is. Naast de circulatiepomp zijn ook de cv-ketel zelf en bijvoorbeeld het expansievat belangrijke onderdelen van het cv-circuit. Het is raadzaam om deze componenten in ieder geval eens per twee of drie jaar te laten onderhouden. Op deze manier verkleint u de kans op storingen in de cv-ketel aanzienlijk.

Locatie van de circulatiepomp in huis

De circulatiepomp vindt u altijd in de buurt van de cv-ketel binnen uw woning. Het apparaat staat via leidingen in verbinding met de cv-ketel en het expansievat. Alle componenten zijn aan elkaar verbonden, aangezien het cv-circuit een volledig gesloten circuit is. In de cv-ketel wordt het water verwarmd, om vervolgens richting de verschillende radiatoren getransporteerd te kunnen worden. Het transporteren van het hete water is een taak voor de circulatiepomp. Hierbij speelt ook het expansievat een belangrijke rol. Het expansievat zorgt er namelijk voor, dat de druk op de waterleidingen niet te groot wordt. Wanneer dit wel het geval zou zijn, zouden de leidingen kunnen knappen.

Werking van de circulatiepomp in combinatie met de thermostaat

De thermostaat in huis speelt een belangrijke rol in het activeren van de circulatiepomp van uw cv-circuit. Een thermostaat is uitgevoerd met sensoren, die de temperatuur in een ruimte kunnen meten. Als deze temperatuur lager ligt dan de doeltemperatuur, wordt de circulatiepomp automatisch ingeschakeld. Het rondpompen van het hete water maakt dat de temperatuur in huis zal toenemen. Zit de temperatuur in een ruimte op de gewenste doeltemperatuur? In dat geval zal de thermostaat de circulatiepomp automatisch uitschakelen.

Kijk kritisch naar het rendement van een circulatiepomp

Wellicht lijkt de circulatiepomp een onschuldig onderdeel van het cv-circuit. Toch neemt dit apparaat circa 10% van uw totale energieverbruik voor z’n rekening. Het geeft aan, dat het belangrijk is om rekening te houden met het rendement van dit apparaat. Zeker wanneer u ook vloerverwarming in huis gebruikt. Voor vloerverwarming moet vaak een tweede circulatiepomp worden aangesloten. Hierdoor neemt het aandeel van deze pompen in uw totale energieverbruik verder toe.

Onze loodgieters kunnen u adviseren over de mogelijkheden die u heeft, wanneer u een nieuwe circulatiepomp aanschaft. Ook zorgen we voor het onderhouden hiervan.

Waarom kiest u voor ons?

Loodgieterswerkzaamheden
Altijd servicegericht
Jarenlang ervaring in het vak

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button