Tips bij het afdoppen van de waterleiding

Tips

Als u een waterleiding in huis niet meer gebruikt dan moet deze afgedopt worden. Het afdoppen waterleiding is zoals de naam van de activiteit al doet verwachten; een dop monteren op het uiteinde van de leiding. Toch is een waterleiding afdoppen niet zo simpel als een dop vinden die op de leiding past en deze over de schroefdraad heen draaien. Er zijn verschillende dingen waar u rekening mee moet houden en een werkproces dat aangehouden moet worden om een veilige afsluiting van de waterleiding te realiseren. Gebruik de volgende tips van de loodgieter bij het afdoppen van de waterleiding.

Dop solderen en knelkoppeling

Er zijn twee manieren waarop uzelf of de loodgieter een waterleiding kan afdoppen. U kunt een dop op het uiteinde van de leiding solderen of gebruikmaken van een zogenaamde knelkoppeling. Een knelkoppeling is het makkelijkste te realiseren, want voor deze manier van afdoppen heeft u enkel het knelverbindingsstuk en twee moersleutels nodig. Om een dop op de waterleiding vast te solderen heeft u meerdere gereedschappen nodig. Over het algemeen kunnen we de stelling maken dat als u tijdelijk een waterleiding wilt afdoppen, u gebruik kunt maken van een knelkoppeling. Moet de waterleiding voor langere tijd afgedopt blijven, dan kiest u voor een soldeerverbinding.

Afdoppen dichtbij hoofdleiding

Een regel die gehanteerd moet worden bij afdoppen van een waterleiding, is dat het afdoppen altijd zo dicht mogelijk bij de hoofdleiding moet gebeuren. Maximaal mag de waterleiding nog 5 lengtes die gelijk staan aan de diameter van de hoofdleiding doorlopen. Deze regel is belangrijk om de legionellabacterie in het leidingsysteem te voorkomen. Zij kunnen zich namelijk in het stilstaande water van een leiding ontwikkelen en grote gevaren voor de gezondheid teweegbrengen. Bij het afdoppen moet u daarom de waterleiding volgen tot aan het koppelstuk met de hoofdleiding. Dichtbij deze plek kunt u de waterleiding afdoppen.

Situaties altijd waterleiding solderen

Eerder heeft de loodgieter de stelling gemaakt dat solderen gebruikt wordt voor het afdoppen waterleiding voor langere periodes en een knelkoppeling als de afsluiting slechts tijdelijk is. Er zijn echter situaties waarin altijd solderen gebruikt moet worden om een waterleiding af te doppen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de waterleiding zich in een muur bevindt. In dit geval moet de dop altijd op het uiteinde van de waterleiding gesoldeerd worden om de kans op lekkages te voorkomen. Overigens wordt een laag stucwerk ook tot een onderdeel van de muur gerekend.

[vc_empty_space height=”64px”][button size=”large” target=”_self” hover_type=”default” text=”058-7820449″ link=”tel:058-7820449″]

Waarom kiest u voor ons?

Loodgieterswerkzaamheden
Altijd servicegericht
Jarenlang ervaring in het vak

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button