Tijdens de wintermaanden hebben onze loodgieters het vaak erg druk. Er zijn in deze periode veel huishoudens, die te maken krijgen met bevroren waterleidingen. Het gevolg van een bevroren waterleiding kan zijn, dat de waterleiding knapt. Hoewel dit in eerste instantie geen problemen geeft, leidt dit in de lente tot een lekkage. Daarbij zal het niet langer mogelijk zijn om uw buitenkranen nog te gebruiken. Gelukkig is het relatief eenvoudig om een bevroren waterleiding te voorkomen. In dit artikel vertelt onze loodgieter u hier meer over.
Tip: is uw waterleiding gesprongen? Schakel in dat geval meteen de hulp van onze loodgieter in. Het is van groot belang dat de leiding zo snel mogelijk vervangen wordt, om een ernstige waterschade aan uw woning te voorkomen.
Zelf de waterleidingen afsluiten in de winter
Een gesprongen waterleiding is het gevolg van bevroren water, wat uit is gaan zetten. Door de uitzetting zal de druk op de leidingwanden steeds groter worden. Dit resulteert uiteindelijk in het knappen van de leidingen. U voorkomt dit door stilstaand water in leidingen te vermijden. Sluit de leidingen naar uw buitenkraan bijvoorbeeld af in de winter. U zult deze kranen weinig gebruiken, waardoor het water een lange tijd stilstaat in de leidingen. Het afsluiten van de leidingen naar uw buitenkranen doet u door het kraantje op uw leidingnetwerk dicht te draaien. Vergeet niet uw buitenkranen nog enige tijd open te laten staan. Zo kan het water uit de afgesloten leidingen stromen.
Een bevroren leiding laten ontdooien
Mocht u te laat zijn met het afsluiten van de leidingen, dan kunt u deze laten ontdooien. Dit doet u door een warme doek om de leidingen te binden. Door de doek een aantal keer te vervangen, zal het water in de leidingen geleidelijk smelten. Zo kan het knappen van de leiding alsnog voorkomen worden. Het is van belang dat u dit zo snel mogelijk doet, nadat u heeft opgemerkt dat de leidingen bevroren zijn geraakt.